Calimero The Hague

maart 1, 2013

IMG_0466a

 

‘Calimero’, 2013, bronse and paint,ca.80x75x180cm

IMG_0485a

 

 

 

IMG_0487a

 

 

 

 

IMG_0473a

 

Calimero, me and nine of former IBB students who study at the art academies of The hague, Rotterdam, Zwolle and Utrecht.

 

David Bade, ‘Calimero’, 2013

Grote Markstraat, Den Haag

Vrijdagmiddag 1 maart 2013, vanaf 9 uur
onthulling in aanwezigheid van David Bade
Locatie: Grote Marktstraat, Den Haag

Kunstenaar en tv-persoonlijkheid David Bade zal vrijdag 1 maart 2013 op zijn bekende energieke wijze zijn sculptuur Calimero in de Grote Marktstraat onthullen. Bade maakte het werk – zijn eerste bronzen beeld – als onderdeel van de Beeldengalerij van P. Struycken in het hart van Den Haag. De titelCalimero verwijst naar de cartoon van het gelijknamige zwarte kuikentje dat aan het eind van elke aflevering tot de slotsom kwam: ‘Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee!’ Volgens Bade een gemoedstoestand en een slachtofferrol waar steeds meer mensen zich in lijken te wentelen.

De verzuchting van het kleine zwarte kuikentje met de eierschaal op zijn kop is volgens David Bade tegenwoordig een soort legitimering van het slachtofferschap, die hij vindt passen bij de houding van veel mensen. De klagers wentelen zich in hun gedupeerd zijn of blessure en in de schijnbare onmogelijkheid iets aan hun situatie te veranderen. Voor Bade is het ook een passende metafoor voor de houding en attitude die hij aantreft op zijn geboorte-eiland Curaçao waar hij medeoprichter is van het Instituto Buena Bista, een platform voor hedendaagse kunst. Sinds kort is er een officieel samenwerkingsverband tussen het IBB en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en studeren ook vier voormalige IBB leerlingen aan de KABK.

Begin jaren ’90 maakte de veelzijdige kunstenaar David Bade (Willemstad, 1970) een opvallend debuut met zijn grote, ruige tekeningen en installaties van vergankelijk materialen. Hij ontving in 1993 de prestigieuze Prix de Rome. In 2010 toonde het GEM, museum voor actuele kunst, een grote overzichtstentoonsteling van zijn werk en werd hem de Sikkensprijs voor zijn oeuvre toegekend. Vanaf april 2013 is Bade weer wekelijks op tv te zien als mede-presentator van AVRO’s Art Men waarin hij samen met Jasper Krabbé de moderne kunstscene belicht.

LINKS:
badeblog.wordpress.com
institutobuenabista.com
AVRO: Art Men

 

IMG_0480a

   

  One Response to “Calimero The Hague”

  1. Jearella Says:

   gaaf wel jammer dat de fietsen ervoor staan


  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  %d bloggers liken dit: