Residency in ‘Van Doesburg huis’ Paris

april 29, 2017

IMG_9506

…and prepare a sculpture and site specific project ‘De Liefdesklus’/’Labour of Love’ in the Centraal Museum of Utrecht.

 

IMG_9617

‘Emptying a stoma’ (Labour of Love)

IMG_9801

Johannes Itten, Nelly and Theo van Doesburg

IMG_9804

(Rietveld:) ‘please get away with those walls’

IMG_9805

Rietveld having a cold

 

IMG_9812

‘Vuile Klus’/Dirty job

IMG_9813IMG_9822IMG_9857IMG_9799IMG_9819IMG_0285

Ik wilde je bijgaande tonen, want het betreft een schilderij dat op dit moment hangt in het Centraal Museum waar ik exposeer ikv het De Stijl jaar. Mij is gevraagd te reageren hierop met een hedendaagse benadering en met name op het Rietveld-Schröderhuis. Een van de schilderijen die ik maakte was een ode aan Truus Schroder. Zij gaf uiteindelijk Rietveld zijn eerste architectuur opdracht en samen bouwden ze een ongelooflijk mooi interessant bouwwerk dat met enkel twee anderen de enige drie privé huizen/villa’s werelderfgoed geselecteerden zijn van de 20ste eeuw.

Mijn project dat dagelijks in beweging is gedurende de drie maanden van de expositie, heet ‘Liefdesklus’. In deze link op de site van het Centraal museum schrijf ik een blog en wordt wellicht mijn reden hiervan duidelijker:
http://centraalmuseum.nl/nieuws/kunstenaar-david-bade-aan-het-woord-3/
http://centraalmuseum.nl/nieuws/kunstenaar-david-bade-aan-het-woord/
http://centraalmuseum.nl/nieuws/kunstenaar-david-bade-aan-het-woord-2/

In dit schilderij (en ook de schets) “Dat is een goed stel hoor…”, heb ik Truus Schroder prominent in het beeld geplaatst. Zij reikt uit een doos (ze dacht zeer ‘out of the box’) en daaruit verschijnt de Rietveld trap uit villa Stroomzigt op Curacao. In de holte/diepte van de trap zien we de contouren van het eiland met de rokende raffinaderij. Ze is omgeven met meer ontwerpen van Rietveld, die zelf als in een van de beroemde jeugdfoto’s met enig bravoure en knappe kop voor zijn eerste meubelwinkel zit. Nu niet alleen omgeven door zijn assistenten maar ook notabelen en een paar Nederlands elftal spelers met de enige echte cup die Nl ooit won in 1988 bij het EK in Duitsland. De emotionele commentator Theo Reitsma becommentarieerde het moment van de juichende Oranje spelers met de cup met …” Dat is een mooi stel hoor…”. Deze nationale trots koppel ik in dit schilderij aan de terechte trots op Rietveld. Er is meer te zien, te vertellen en te interpreteren, maar ik laat het tot zover. Kunst kijken is geen invul oefening, maar ik wilde je mijn betrokkenheid en ook oprechte fierheid dat Curacao en de familie Engels zo’n prachtige trap heeft benadrukken met dit schilderij en delen met de goegemeente in NL die dat merendeels niet weet. (overigens beseft men veelal op Curacao dit ook niet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: